Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne brownies z gruszkami i orzechami!

21 marca 2017

Doskonałym deserem będzie na pewno przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie, ale proszę się nie przejmować. Ciasto pachnie cudownie orzechami i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne brownies z gruszkami i orzechami. Przeczytaj go koniecznie!

Krótka historia brownies!

Zacznijmy od tego, że brownies to na pierwszy rzut oka płaska, niepozorna kwadratowa kostka. Jednak za tą prostotą kryje się niezwykły czekoladowy smak. Z tej przyczyny brownies często nazywane jest najbardziej czekoladowym wypiekiem na świecie. Jak łatwo domyślić się, nazwa ciasta nawiązuje do jego ciemnobrązowej barwy. Swoje korzenie brownies ma w Ameryce Północnej, a pierwsze przepisy pochodzą jeszcze z początków XX wieku. Klasyczne brownies jest wilgotne, gęste, intensywnie czekoladowe, słodkie i przy okazji bardzo kaloryczne.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego brownies z gruszkami i orzechami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie brownies z gruszkami i orzechami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 250 gramów kostki do pieczenia Kasia, 200 gramów czekolady gorzkiej 70 procent, 250 gramów cukru oraz trzy jajka. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: dwie gruszki pokrojone w kostkę, 100 gramów posiekanych orzechów brazylijskich lub migdałów, 175 gramów mąki oraz trzy łyżki kakao. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego brownies z gruszkami i orzechami!

Sposób przygotowania pysznego brownies z gruszkami i orzechami!

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a prostokątną formę smarujemy Kasią (30 centymetrów x 25 centymetrów). Potem Kasię i czekoladę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu albo jeszcze lepiej na parze, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy to zrobimy to w dużej misce miksujemy jajka i cukier na puszystą masę. Następnie powoli, po jednej łyżce wlewamy mieszaninę z rondelka i dalej miksujemy. Teraz bierzemy metalowa łyżkę i powoli dosypujemy mąkę i kakao. Po czym mieszamy tak, by masa była jednolita. Następnie dodajemy gruszki i orzechy i lekko mieszamy. Gdy to zrobimy to wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy przez około 30 do 35 minut. Pamiętaj o tym, że nie należy piec brownies zbyt długo, bo mają być w środku wilgotne i mięciutkie. I gotowe! Smacznego!