Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią!

21 marca 2017

Naleśniki uwielbiane są na całym świecie. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o Crespelle, czyli zapiekanych naleśnikach z gorgonzolą i cukinią

Zacznijmy od tego, że Crespelle to włoska wersja naleśników, rzadko przyrządza się je na słodko, często za to nadziewa serem i zapieka w sosie. Poza tym w wielu regionach popularnym dodatkiem jest także szpinak. Pasują do nich równie dobrze inne warzywa, np. cukinia lub szparagi. Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Wyjdą delikatne i puszyste, jeśli dodasz odrobinę gazowanej wody mineralnej.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych Crespelle, czyli zapiekanych naleśników z gorgonzolą i cukinią!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie Crespelle, czyli zapiekanych naleśników z gorgonzolą i cukinią to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 300 mililitrów mleka, dwa jajka oraz 150 gramów mąki. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 400 gramów rozdrobnionych pomidorów pelatti, jedno opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Spaghetti Bolognese, jedna cukinia, 150 gramów sera gorgonzola oraz kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia. Najwyższa pora zabrać się za przygotowanie Crespelle, czyli zapiekanych naleśników z gorgonzolą i cukinią!

Sposób przygotowania pysznych Crespelle, czyli zapiekanych naleśników z gorgonzolą i cukinią!

Na początku przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju. Gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki. Potem na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni. Następnie naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony, tak, aby były złociste. Gdy to zrobisz to przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z produktem do spaghetti bolognese i zagotuj. Potem gorgonzolę zetrzyj na tarce, cukinię pokrój w drobną kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj. Następnie powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki. Na koniec gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią. I gotowe! Smacznego!