Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne, amerykańskie naleśniki pancakes!

21 marca 2017

Naleśniki uwielbiane są na całym świecie. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Generalnie, ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Oczywiście gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Ale jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, amerykańskie naleśniki „pancakes”. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o amerykańskich naleśnikach „pancakes”

Zacznijmy od tego, że Pancakes, czy jak kto woli – pankejksy, szturmem wdarły się na polskie stoły. Teraz podaje się je na słodkie śniadania, podwieczorki i kolacje. Wprost uwielbiają je wszyscy! Na pewno sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu. Dodatkowo pancakes stanowić mogą świetną alternatywę dla śniadaniowych sandwichy czy owsianek. Na szczęście do przygotowania placków nie trzeba wiele wprawy. Generalnie, dla początkującego kucharza trudne może być jedynie przewracanie naleśników, ale to sztuka, którą szybko opanujesz. Trzeba przyznać, że pancakes wyrastają pulchne, są smaczne i delikatne, więc natychmiast znikają z talerzy. Przepis na ciasto nie jest klasyczny, to nowa wersja, która umożliwi szybsze przygotowanie tego dania. Naleśniki możesz podawać po amerykańsku, polane syropem klonowym.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych, amerykańskich naleśników „pancakes”

Zanim zabierzesz się za przygotowanie amerykańskich naleśników „pancakes” to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: jedna szklanka mleka, 150 mililitrów syropu klonowego oraz jedno opakowanie Fix Do placków z jabłkami Knorr. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: pół łyżeczki cynamonu, 80 mililitrów oleju oraz 100 gramów masła do smażenia. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznych, amerykańskich naleśników „pancakes”!

Sposób przygotowania pysznych, amerykańskich naleśników „pancakes”!

Najpierw wymieszaj Fix Knorr z mlekiem i odstaw na dziesięć minut. Następnie na patelni rozgrzej odpowiednią porcję oleju z masłem i smaż małe, okrągłe placuszkio średnicy 10 centymetrów. Gdy to zrobisz to przewracaj placki na drugą stronę tak, aby były złoto­ brązowe. Możesz przykryć patelnię i smażyć powoli przez 10 minut. Na koniec gotowe placki podawaj posypane cynamonem i polane syropem klonowym. Oczywiście możesz również użyć innych, ulubionych dodatków. I gotowe! Smacznego!