Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne, bolońskie lasagne ze szparagami!

21 marca 2017

Jeśli nie masz pomysłu na smaczny i pożywny obiad to koniecznie przygotuj pyszne, bolońskie lasagne ze szparagami. Jest to szybkie i tanie danie, które na pewno będzie wszystkim w domu smakować. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, bolońskie lasagne ze szparagami. Przeczytaj go koniecznie!

Czemu warto jeść szparagi?!

Zacznijmy od tego, że szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia, witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu, wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, bolońskiego lasagne ze szparagami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie bolońskiego lasagne ze szparagami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dziewięć płatów makaron lasagne, jedno opakowanie Fix Lasagne Knorr oraz puszka pomidorów (400 gramów). Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 300 gramów mielonego mięsa, 300 gramów zielonych szparagów, 200 gramów sera mozzarella (starty) oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Gdy zaopatrzysz się już we wszystkie niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego, bolońskiego lasagne ze szparagami.

Sposób przygotowania pysznego, bolońskiego lasagne ze szparagami!!

Najpierw makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Potem szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki, pozostaw w całości. Gdy to zrobisz to mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu, gdy będzie rumiane. Następnie dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Po czym sos gotuj na wolnym ogniu osiem minut. Gdy to zrobisz to naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu czyli, trzy płaty. Potem ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera. Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Następnie wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Gdy to zrobisz to naczynie wstaw do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. I gotowe! Smacznego!